Dodržiavanie zdravého životného štýlu je prvou stratégiou, ako si udržať aktívny imunitný systém a podporovať obranyschopnosť organizmu. Pripravili sme pre vás niekoľko užitočných tipov, vďaka ktorým si jednoducho posilníte imunitu.
Pomôžte svojej imunite
Ak si chcete udržať silný a účinný imunitný systém, mali by sa držať nasledovných pravidiel:
- myslite na pravidelnú fyzickú aktivitu – stačí dokonca aj mierna alebo ľahká,
- obmedzte stres – v ideálnom prípade sa mu vyhnite, pokiaľ je to možné,
- nefajčite,
- minimalizujte konzumáciu alkoholických nápojov,
- doprajte si dostatok spánku – venujte mu primeraný počet hodín za noc, rešpektujte pravidelný rytmus spánku a bdenia,
- dodržiavajte vhodné opatrenia osobnej hygieny, aby ste predišli infekciám.
Kľúčová je tiež zdravá a vyvážená strava
U detí aj dospelých je potrebné dodržiavať zdravú a vyváženú stravu so správnym príjmom sacharidov a bielkovín. Mala by obsahovať potraviny s nízkym obsahom nasýtených tukov a bohaté na omega-3 a omega-6 esenciálne mastné kyseliny. Nevyhnutný je dostatočný príjem vody a správne množstvo vlákniny.
Okrem toho je dôležité konzumovať potraviny bohaté na vitamíny a minerály. Zabúdať netreba ani na mikroživiny, ktoré sú potrebné pre metabolizmus a užitočné pre niekoľko základných procesov v tele.
Konkrétne vitamíny a minerály, ktoré pomáhajú udržiavať normálnu funkciu imunitného systému, sú okrem vitamínu D aj vitamíny A, B6, B12, C, kyselina listová, železo, meď, selén a zinok.
Strava prospešná pre imunitu by mala zahŕňať:
- čerstvé sezónne ovocie a zeleninu (obsahuje veľké množstvo vitamínov a minerálov),
- strukoviny (fazuľa, hrach, šošovica a cícer),
- zdroje bielkovín,
- celozrnné obilniny (pšenica, kukurica, jačmeň, ryža, špalda, raž, ovos).
Aké sú zdroje vitamínov C, E, A?
Vitamíny A, C a E, ako aj selén, meď a zinok majú antioxidačné vlastnosti, teda pôsobia proti pôsobeniu voľných radikálov, ktoré zohrávajú významnú úlohu v procese starnutia. Nájdeme ich najmä v ovocí a zelenine, a to konkrétne:
- vitamín C – citrusové ovocie, kivi, hrozno, paradajky, jahody a bobuľové ovocie, brokolica, kapusta, špenát a paprika,
- vitamín E – mandle, lieskové orechy, arašidy a rastlinné oleje,
- vitamín A – melón, marhuľa, mango, papája, tekvica, mrkva a zelená listová zelenina.
Keď má telo nedostatok jedného, resp. viacerých vitamínov, hovoríme o hypovitaminóze. Okrem nevhodnej stravy môže byť nedostatok vitamínov spôsobený napríklad:
- zvýšenou potrebou vitamínov, napr. počas tehotenstva alebo u rastúcich a vyvíjajúcich sa detí,
- znížením absorpcie v dôsledku gastrointestinálnych porúch,
- medikamentóznou liečbou,
- nadmerným pitím alkoholu.
V prípade nedostatku vitamínov vrátane vitamínu D sa môžete poradiť s lekárom alebo lekárnikom o špecifických vitamínových doplnkoch stravy, ktoré dokážu zabezpečiť správny príjem živín, a tým prispieť k podpore správneho fungovania imunitného systému.
Autor článku: RNDr. Monika Halmová
Použitá literatúra:
CARLBERG, C., HAQ, A.: The concept of the personal vitamin D response index. J Steroid Biochem Mol Biol., 2018; 175(1), s. 12 – 17.
LIPS, P.: Vitamin D physiology. Prog Biophys Mol Biol. 2006 Sep;92(1):4-8. doi: 10.1016/j.pbiomolbio.2006.02.016. Epub 2006 Feb 28. PMID: 16563471.
MAILHOT, G., WHITE, J. H.: Vitamin D and Immunity in Infants and Children. Nutrients. 2020 Apr 27;12(5):1233. doi: 10.3390/nu12051233. PMID: 32349265; PMCID: PMC7282029.